Polityka budżetowa a cykle koniunkturalne w strefie euro - Borowiec, Jan (Fiscal Policies and Business Cycles in the Euro Zone, 2009)
Omówiono istotę cykli koniunkturalnych oraz ich mierzenie. Przedstawiono ogólną charakterystykę cykli w strefie euro. Pokazano charakter polityki budżetowej w różnych fazach cyklu koniunkturalnego. Wyjaśniono niektóre przyczyny nieprzystosowania dyskrecjonalnej polityki budżetowej do cyklu koniunkturalnego. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 40-53