Wycena nieruchomości metodą korygowania ceny średniej w świetle właściwości średniej arytmetycznej - Pawlukowicz, Roman (Evaluation of Real Estates Using a Method of Average Price Correction in the Light of Properties of Arithmetic Mean, 2009)
Dość powszechne jest przekonanie, że wraz ze zmianą średniej ceny transakcyjnej nieruchomości podobnych do nieruchomości wycenianej jednokierunkowej zmianie ulega również wartość rynkowa nieruchomości wycenianej. W artykule uzasadnia się błędność tego poglądu poprzez odwołanie się do podstawowych właściwości, jakie charakteryzują średnią arytmetyczną będącą jednym z klasycznych parametrów statystycznych z grupy przeciętnych. Neguje się postulaty silnego wiązania metodyki korygowania ceny średniej w wycenie rynkowej nieruchomości z poziomem ceny średniej z cen transakcyjnych nieruchomości podobnych do nieruchomości wycenianej. Wskazuje się konieczne zasadnicze uwarunkowania dotyczące metodycznej poprawności metody korygowania ceny średniej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 84, s. 68-76
Keywords: wycena nieruchomości; metodyka wyceny