Uwagi o współczynniku korelacji - Wilkowski, Andrzej (Note on Correlation Coefficient, 2009)
W pracy omówiono wybrane własności klasycznego współczynnika korelacji i maksymalnego współczynnika korelacji. Wprowadzono także współczynnik zależności prostoliniowej oraz podano dowód asymptotycznej normalności jego próbkowego odpowiednika.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 84, s. 77-82
Keywords: współczynnik korelacji; maksymalny współczynnik korelacji; współczynnik zależności prostoliniowej; asymptotyczna normalność