Zmiany w stopniu otwarcia gospodarki w krajach Unii Europejskiej - Czaja, Jarosław (The Changes of Trade Openness in the European Union Countries, 2009)
Przedstawiono definicję otwartości gospodarki. Omówiono znaczenie otwartości gospodarki. Pokazano zmiany poziomów otwartości gospodarczej krajów członkowskich Unii Europejskiej w 1997 roku i w 2007 roku. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 65-73