Wejście Polski do strefy euro a ryzyko wystąpienia bąbla spekulacyjnego na rynku nieruchomości - Graj, Dariusz; Pronobis, Michał (The Access of Poland to the Euro Zone and the Risk of the Price Bubbles Appearance in the Property Market, 2009)
Omówiono przyczyny powstania i pękania baniek cenowych na rynku nieruchomości oraz możliwości przeciwdziałania im. Przybliżono sytuacje kryzysowe na rynku nieruchomości w USA, Hiszpanii i w Irlandii. Zamieszczono wnioski dla Polski porównując polską gospodarkę do gospodarki Irlandii i Hiszpanii w drugiej połowie lat 90. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 102-114