Czynniki i procesy determinujące zrównoważony rozwój wsi w Polsce - Kapusta, Franciszek (The Goals and Methods of Realization of the Cohesion Policy of the European Union, 2009)
Obszary wiejskie zajmują w Polsce 93,2% powierzchni kraju i są zamieszkałe przez 38,7% jego ludności. Liczba ludności zamieszkującej je od początku XXI wieku zwiększa się zarówno ilościowo, jak i względnie. W Polsce użytki rolne stanowią 51,8%, grunty leśne 28,9%, a obszary chronione 32,3%. Prawie wszystkie te użytki znajdują się na obszarach wiejskich i stanowią podstawę rozwijania różnorodnej działalności gospodarczej wykorzystującej środowisko przyrodnicze. Od dawna najszerzej wykorzystuje się tę przestrzeń do działalności rolniczej i leśnej. Współcześnie wieś polska pełni trzy podstawowe funkcje: mieszkalną i turystyczną, produkcyjną i usługową oraz ekologiczną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 46-58
Keywords: gospodarka; środowisko; działalność; zrównoważony rozwój