Utracona rola Wielkiej Brytanii: ewolucja znaczenia funta szterlinga jako waluty międzynarodowej - Kowalska, Magdalena Maria (The Lost role of Great Britain: the Evolution of the Pound Sterling Position as an International Currency, 2009)
Funt brytyjski w XIX wieku posiadał niekwestionowany status waluty międzynarodowej. Szczególna rola funta przypada na drugą połowę XIX wieku, tzw. okres Pax Britannica, kiedy to Anglia była gospodarką dominującą w świecie. Wiek XX przyniósł osłabienie znaczenia funta szterlinga, a jego miejsce zajął dolar (a w pewnym stopniu także i euro). Autorka artykułu odpowiada na pytanie, jakie czynniki wpływają na umiędzynarodowienie waluty i zestawia tę teorię ze specyfiką funta - najpierw w XIX wieku, a następnie w pierwszych latach XXI wieku. Wnioski prowadzą do stwierdzenia, iż przesłanki, dzięki którym funt stanowił walutę dominującą w świecie, ustały. Dzisiejsze znaczenie Wielkiej Brytanii (wyznaczane już nie panowaniem na morzach czy wielkością kolonii, lecz obiektywnymi wskaźnikami ekonomicznymi) pozwala funtowi istnieć na rynkach międzynarodowych -jako waluta rezerw, fakturowania czy inwestycyjna - ale już nie dominować.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 118-140
Keywords: Wielka Brytania; funt; szterling; waluta międzynarodowa