Wyzwania dla inicjatyw parkowych i centrów transferu technologii związane z komercjalizacją rezultatów prac B+R w Polsce - Lorenc, Joanna (Commercialization Challenges for Science & Technology Parks, Technology Incubators and Knowledge Transfer Offices in Poland, 2009)
W artykule przedstawiono kluczowe funkcje wybranych jednostek proinnowacyjnych, takich jak parki naukowo-technologiczne, inkubatory technologiczne i centra transferu technologii w Polsce. Niestety, nie istnieje jeden uniwersalny model, który gwarantowałby odniesienie sukcesu. Jednostki te mają różne lokalizacje, formy działania, finansowania oraz różne zadania do zrealizowania. Powstały po to, żeby wspierać i promować nowe rozwiązania. Jednak do najważniejszych zadań zaliczamy transfer wiedzy i technologii, wspieranie innowacyjności oraz przedsiębiorczości. Ich usługi powinny wpływać na rozwój gospodarczy oraz konkurencyjność regionów, podwyższać kwalifikacje, a w efekcie końcowym wspierać budowę gospodarki opartej na wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 141-159
Keywords: jednostki proinnowacyjne; transfer wiedzy i technologii