Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-ekonomicznego regionów i jednostek samorządu terytorialnego w Polsce - Rączaszek, Andrzej (The Differentiation of Socio-Economic Development of Regions and Local Government Units in Poland, 2010)
Pomiaru poziomu życia ludności można dokonać za pomocą miernika wyrażającego produkt krajowy brutto przypadający na jednego mieszkańca. Wartość ta wynosi obecnie około 28 tyś. zł. Artykuł przedstawia porównanie spójności społeczno-ekonomicznej w Polsce. Wzięto pod uwagę analizowany miernik dla regionów, województw i podregionów. Zmiany granic administracyjnych wpływają na zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-ekonomicznego. Niewielkie zróżnicowanie między regionami największymi pogłębia się w miarę analizy coraz mniejszych jednostek terytorialnych. Ostatnią analizowaną jednostką jest powiat. Dla powiatów brak jednak wartości PKB na l mieszkańca. Wykorzystano w tym przypadku dochody własne powiatów na l mieszkańca.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 66-85
Keywords: spójność rozwoju; jednostki podziału administracyjnego; zróżnicowanie rozwoju społeczno-ekonomicznego