Dochodzenie do równowagi między elastycznością i bezpieczeństwem na polskim rynku pracy - Kryńska, Elżbieta (Reaching Balance between Flexibility and Security in the Polish Labour Market, 2010)
Osiąganie równowagi między elastycznością a bezpieczeństwem na rynku pracy uznane zostało za jedno z najważniejszych podejść do realizacji polityki zatrudnienia w krajach członkowskich Unii Europejskiej. Celem opracowania jest identyfikacja podstawowych aspektów wdrażania strategii elastyczności i bezpieczeństwa (flexicurity) na polskim rynku pracy. Omówiono w nim pojęcie, model i warunki flexicurity oraz zasady i ścieżki dochodzenia do modelu flexicurity. W konkluzjach sformułowano podstawowe kierunki wdrażania modelu flexicurity w Polsce. Odniesiono się do poszczególnych komponentów flexicurity: aktywnej polityki rynku pracy, właściwych porozumień umownych, kształcenia ustawicznego oraz systemów zabezpieczenia społecznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 86-96
Keywords: rynek pracy; polityka rynku pracy; elastyczność rynku pracy; bezpieczeństwo socjalne; Unia Europejska