Współczesne wyzwania polityki regionalnej Unii Europejskiej - Żmija, Dariusz (Contemporary Challenges of the European Union Regional Policy, 2010)
Istotną kwestią, która wymaga uwzględnienia w procesie integracji, jest spójność ekonomiczna, społeczna i terytorialna, szczególnie gdy do danego zgrupowania dołączają państwa mniej rozwinięte, Integracja gospodarcza może bowiem pogarszać sytuację zwłaszcza tych regionów, które są opóźnione w rozwoju gospodarczym, mają trudności strukturalne albo położone są peryferyjnie. Taki stan rzeczy uzasadnia prowadzenie narodowej polityki regionalnej i wspólnotowej polityki regionalnej przez ugrupowania integracyjne. W artykule omówiono zasadnicze kierunki, w których ewoluuje polityka regionalna Wspólnoty. Rozważania prezentują ewolucję polityki regionalnej oraz jej celów. Przedstawiono ponadto zasadnicze elementy debaty, która toczy się na forum UE na temat kształtu przyszłej polityki spójności w aspekcie stojących przed nią aktualnych wyzwań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 210-222
Keywords: polityka regionalna; ewolucja polityki regionalnej; wyzwania polityki regionalnej