Możliwości poprawy spójności terytorialnej UE w kontekście rozwoju systemów transportowych - Koźlak, Aleksandra (Opportunities for Improvement of EU Territorial Cohesion in the Context of Transport Systems' Development, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki rozwoju systemów transportowych w kontekście poprawy spójności regionów Unii Europejskiej. Omówiono istotę i ewolucję polityki w zakresie spójności terytorialnej w UE. Zwiększenie spójności terytorialnej wymaga poprawy dostępności transportowej wielu regionów. Polityka transportowa ma niezaprzeczalny wpływ na spójność terytorialną przez jej skutki dla lokalizacji działalności gospodarczej i rozmieszczenia osadnictwa. Odgrywa ona szczególnie ważną rolę w podnoszeniu jakości połączeń z regionami słabiej rozwiniętymi. W ostatniej części artykułu skoncentrowano się na możliwościach poprawy spójności terytorialnej w Polsce poprzez oddziaływanie na system transportowy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 233-247
Keywords: spójność terytorialna; systemy transportowe; infrastruktura transportu; transeuropejska sieć transportowa