Nowe inicjatywy wspólnotowe jako źródło wsparcia rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw - Bucka, Maria (New EU Initiatives as a Source of Supporting Development Small and Medium-size Enterprises, 2010)
Zgodnie ze strategią lizbońską rozwój małych i średnich przedsiębiorstw jest jednym z priorytetów polityki gospodarczej Unii Europejskiej. Unia Europejska do końca 2013 r. przeznaczyła na rozwój sektora małych i średnich przedsiębiorstw 27 mld euro. Środki będzie można pozyskać z programów operacyjnych w ramach polityki spójności. W ramach polityki spójności wspierane są różnego rodzaju działania i inicjatywy na rzecz rozwoju sektora małych i średnich przedsiębiorstw, i to o charakterze zarówno krajowym, jak i regionalnym. Oferowana pomoc ma pobudzić rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, a tym samym regionalne systemy gospodarcze. Oprócz funduszy strukturalnych istniejące od 2007 r. nowe inicjatywy wspólnotowe: JASPERS, JEREMIE, JESSICA, i JASMINE mogą stanowić dodatkowe narzędzia pomocy dla rozwoju dla małych i średnich przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 248-258
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; inicjatywy wspólnotowe; Fundusz Spójności; fundusze strukturalne; Jeremie; Unia Europejska