Typologia wirtualnego outsourcingu informatycznego - Dziembek, Damian (Typology of Virtual IT Outsourcing, 2009)
Dynamiczne zmiany w technologii informacyjno-komunikacyjnej, globalizacja oraz poszukiwanie nowych sposobów konkurowania na rynku IT sprzyjają powstawaniu nowych form i metod świadczenia usług outsourcingu IT. W artykule na wstępie zaprezentowano pojęcie i istotę wirtualnego outsourcingu informatycznego, a w dalszej części dokonano podziału typologicznego wirtualnego outsourcingu informatycznego według takich kryteriów klasyfikacji, jak specyfika odbiorcy oraz uwarunkowania strukturalno-funkcjonalne zachodzące pomiędzy dostawcami IT. Systematyzacja różnorodnych rodzajów i form wirtualnego outsourcingu informatycznego wraz z odpowiadającymi im właściwościami może sprzyjać zainteresowaniu małych i średnich przedsiębiorstw ich implementacją w najbliższej przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 90-100
Keywords: outsourcing informatyczny; wirtualny outsourcing informatyczny