Wirtualizacja i technologia wirtualna jako szansa zaistnienia krajów Europy Środkowej i Wschodniej na globalnym rynku - Kisielnicki, Jerzy (The Role of Visualization and Virtual Technology as a Chance of CEE-Countries Coming into Being on the Global Market, 2009)
W artykule przedstawiono hipotezy, że strategia wirtualizacji i zastosowań technologii wirtualnej dały nowe i doskonalsze narzędzia wspomagające transformację przedsiębiorstw Europy Środkowej i Wschodniej w międzynarodowe, w pełni konkurencyjne przedsiębiorstwa funkcjonujące na globalnym rynku. Dzięki wirtualizacji rozpatrywanej jako proces transformacji przedsiębiorstwa (szczególnie małe i średnie) mogą przyjąć taką strategię rozwoju, która spowoduje, że staną się konkurencyjne w warunkach globalizacji. Wirtualizacja pozwala pojedynczym przedsiębiorstwom na wchodzenie w strategiczne alianse kooperacyjne z innymi podobnymi przedsiębiorstwami. W prezentowanym opracowaniu skoncentrowano się na teoretycznych i praktycznych problemach zastosowań strategii ICT jako nowego trendu w biznesowej kooperacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 122-139
Keywords: wirtualizacja; wirtualna organizacja; wirtualna technologia; strategia; globalizacja; transformacja