Wybrane problemy technologiczne hurtowni danych i OLAP w wykrywaniu operacji prania pieniędzy : studium praktyczne - Korczak, Jerzy; Merchelski, Wojciech; Oleszkiewicz, Błażej (Selected Issues of Data Warehouses and OLAP Technology in the Discovery of Money Laundering Operations : a Case Study, 2009)
W artykule przedstawiono technologię hurtowni danych OLAP użytą do budowy systemu AML (Anti-MoneyLaundering) oraz pokazano konkretne jej zastosowania do przeciwdziałania praniu pieniędzy. W prezentacji wykorzystano System Analizy i Rejestracji Transakcji (w skrócie SART) wykorzystujący Analityczny Serwer SQL (w skrócie ASQL). SART stanowi kompletne narzędzie do przeciwdziałania praniu pieniędzy, spełniające europejskie wymagania legislacyjne. Wśród wybranych problemów omówiono: model hurtowni danych, wspomaganie OLAP, integrację warstwy aplikacyjnej i hurtowni danych oraz analiz OLAP, hurtownię danych łańcuchów transakcji ze wspomaganiem OLAP.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 147-158
Keywords: ASQL; AML; hurtownie danych; łańcuchy transakcji; OLAP; ROLAP; SART; Księga Główna; plan kont