Zarządzanie bezpieczeństwem systemu informacyjnego w świetle międzynarodowych standardów ISO/IEC 17799 oraz ISO/IEC 13335 - Krasicki, Jakub (Information System Security Management in the International Standards ISO/IEC 17799 and ISO/IEC 13335, 2009)
Wpływ nowych technologii na bezpieczeństwo systemów informacyjnych jest bardzo duży. Z tego względu musimy utrzymywać bezpieczeństwo tych systemów na odpowiednim poziomie. W artykule najpierw zdefiniowano pojęcia bezpieczeństwa systemu informacyjnego oraz zarządzania nim, a następnie przedstawiono dwa międzynarodowe standardy dotyczące bezpieczeństwa systemów informacyjnych. Artykuł prezentuje zakres tematyczny tych dokumentów, charakteryzuje główne zagadnienia oraz podaje przykłady kilku wytycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 159-172
Keywords: system informacyjny; bezpieczeństwo; zarządzanie; ISO/IEC 17799; ISO/IEC 13335