Technologia informacji w zarządzaniu wartością organizacji - Kubiak, Bernard F. (Information Technology in the Organisation Value Management, 2009)
W artykule omówiono przemiany w gospodarce spowodowane wdrożeniem systemu zarządzania wartością organizacji, a także globalnym zastosowaniem nowoczesnej technologii informacji (TI). Przedstawiono również nowe formuły organizacji, adekwatne do sieciowego modelu funkcjonowania oraz tworzenia i zarządzania jej wartością. Uzasadniono konieczność odchodzenia od restrukturyzacji i reengineeringu oraz zastępowania tych kierunków zmian przeformułowywaniem strategii organizacji i sektora z udziałem zintegrowanego zastosowania TI. Ponadto zaprezentowano nowy paradygmat strategii i uwarunkowania jej pomyślnej realizacji z punktu widzenia globalnej gospodarki cyfrowej i potrzeb systemu zarządzania wartością organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 173-189
Keywords: wartość organizacji; zintegrowane systemy informatyczne; zarządzanie wartością; przeformułowanie strategii