Technologie integracji interfejsu użytkownika w deskryptywnym podejściu do systemów wspomagania decyzji - Niesler, Andrzej; Wydmuch, Gracja (User's Interface Integration Technologies in a Descriptive Approach to Decision Support Systems, 2009)
W dzisiejszych czasach jednym z najbardziej zaawansowanych narzędzi wspomagających realizację strategii przedsiębiorstwa są systemy wspomagania decyzji. Podejście deskryptywne dotyczy w tym obszarze opisowego przebiegu procesów decyzyjnych. Skoncentrowane jest na ujęciu behawioralnym, obejmując wpływ cech psychicznych, osobowościowych oraz społecznych na sposób podejmowania decyzji. Wykorzystanie tego ujęcia do projektowania systemów informatycznych wspomagających podejmowanie decyzji ma na celu wsparcie użytkownika zarówno od strony informacyjnej, jak i w ramach formy prezentacji danych, która pozwala na właściwą interpretację i zrozumienie problemu decyzyjnego. Celem artykułu jest przedstawienie podejścia deskryptywnego w ramach integracji technologicznej w warstwie interfejsu użytkownika jako obszaru zorientowanego na jego indywidualne potrzeby w procesach podejmowania decyzji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 252-263
Keywords: technologie deskryptywne; integracja; wspomaganie procesów decyzyjnych