Podejście ilościowe i jakościowe w analizie ryzyka informatycznego w małych i średnich przedsiębiorstwach - Rot, Artur (Quantitative and Qualitative Approach in It Risk Analysis in Small and Medium Enterprises, 2009)
Technologie informacyjne pozwalają osiągnąć organizacjom nową jakość funkcjonowania, jednocześnie rośnie stopień zdeterminowania sprawnego zarządzania od nowoczesnych, lecz bezpiecznych rozwiązań teleinformatycznych. W miarę postępu technologicznego, a szczególnie gwałtownego rozwoju Internetu, ryzyko związane z funkcjonowaniem systemów informatycznych staje się coraz bardziej powszechne i przybiera różnorodne formy. Brak odpowiedniego przygotowania na ryzyko może prowadzić firmę do upadku, stąd też właściwe reagowanie na nie stanowi często o możliwościach przetrwania i rozwoju przedsiębiorstwa. Bardzo istotna jest więc analiza ryzyka, będąca głównym procesem zarządzania ryzykiem, polegająca na identyfikacji i ocenie ryzyka. Niniejszy artykuł jest wprowadzeniem do zagadnień ryzyka informatycznego, a zwłaszcza problematyki jego ilościowej i jakościowej analizy. W artykule przedstawiono m.in. następujące metody ilościowe: model ALE (Annual Loss Expected) i wskaźniki pochodne, metodę Courtneya, model ISRAM (Information Security Risk Analysis Method). Kolejno zostały omówione również następujące metody jakościowe: FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) i FMECA (Failure Mode and Effects Criticality Analysis), FRAP (Facilitated Risk Analysis Process) oraz popularne metodologie NIST 800-30 i CRAMM (CCTA’s Risk Analysis and Management Methodology).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 326-340
Keywords: technologie informacyjne; ryzyko informacyjne; modele oceny ryzyka