Kształcenie ustawiczne jako źródło możliwości podnoszenia kwalifikacji osób pracujących - Kwiatkowska-Ciotucha, Dorota (Life Long Learning as a Possible Source of Employees Qualifications and Skills Development, 2009)
W artykule przedstawiono analizę stanu w obszarze kwalifikacji i kompetencji kluczowych osób dorosłych w Polsce i w innych krajach europejskich w latach 2003-2008. Dużo miejsca poświęcono dyskusji nt. możliwości dostosowania się do obecnych i przyszłych wymagań polskiego i międzynarodowego rynku pracy w kontekście prognoz zapotrzebowania na siłę roboczą do 2015 r. Jako jedną z głównych szans sprostania wymaganiom w obszarze kwalifikacji kadr wskazano rozszerzenie oferty i uczestnictwo w kształceniu ustawicznym. Zwrócono uwagę na konieczność zwiększenia roli uniwersytetów w tym względzie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 84, s. 154-169
Keywords: kształcenie dorosłych; kompetencje kluczowe; analiza porównawcza