Priorities in Sustainable Development - a Stakeholder Analysis - Platje, Joost (Priorytety zrównoważonego rozwoju - analiza interesariuszy, 2009)
W niniejszym artykule przedstawione zostały teoretyczne argumenty przemawiające za hipotezą, zgodnie z którą kwestie społeczno-gospodarcze przeważnie zyskują wyższy priorytet aniżeli globalne problemy związane z ochroną środowiska. Problemy specyficzne w skali lokalnej zwykle mają wysoki priorytet, podczas gdy globalne kwestie ekologiczne są uznawane za ważniejsze niż problem globalnego ubóstwa. Wydaje się, że badania empiryczne przeprowadzone wśród studentów, leśniczych oraz urzędników państwowych w regionie Opola (N = 934) potwierdzają powyższą hipotezę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 83, s. 13-20