Adaptacja narzędzi społecznościowych w systemach wymiany wiedzy w sektorze przedsiębiorstw małych i średnich - Sobieska-Karpińska, Jadwiga; Kutera, Robert (Social Tools' Adaptation in Knowledge Exchange Systems in SME Sector, 2009)
W artykule zaprezentowano nową propozycję wykorzystania narzędzi społecznościowych w systemach wymiany wiedzy w sektorze MŚP. Pokazano specyfikę sektora MŚP w kontekście przedsięwzięć informatycznych. Scharakteryzowano aspekty funkcjonowania systemów wymiany wiedzy, a następnie dokonano wprowadzenia do nurtu Web 2.0 oraz jego narzędzi i technologii, pokazując jednocześnie możliwości ich wykorzystania w wymianie wiedzy w sektorze MŚP. Nacisk położono na korzyści płynące z tych rozwiązań, choć zasygnalizowano również potencjalne problemy związane z wdrażaniem koncepcji zarządzania wiedzą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 363-371
Keywords: narzędzia społecznościowe; systemy wymiany wiedzy