Kartograficzne modelowanie danych gospodarczych - Stępniak, Cezary (Cartographic Modelling of Economic Data, 2009)
W artykule zaprezentowano propozycję wykorzystania narzędzi kartograficznych w modelowaniu danych dla systemów informatycznych. Szczególną uwagę zwrócono na takie narzędzia, jak: siatka kartograficzna, rodzaje odwzorowań przestrzeni, kartograficzne techniki klasyfikacji zbiorowości, odwzorowanie warstw tematycznych, metodologie sto-sowania symboliki kartograficznej, wizualizacja danych oraz wykorzystanie hiperłączy. W opracowaniu zaprezentowano dwa rodzaje modelowania: źródłowe (stosowane zazwyczaj w trakcie tworzenia systemów informatycznych) oraz dynamiczne (służące do rejestracji procesów w już funkcjonującym systemie).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 392-404
Keywords: modelowanie danych; modelowanie biznesowe; geograficzne systemy informatyczne; systemy informacji przestrzennej; deskrypcja kartograficzna