Zastosowanie technologii GIS w rolnictwie - Winnicki, Piotr (Use of Geographic Information System Technology in Agriculture, 2009)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie istotnej roli systemów informacji przestrzennej GIS we współczesnym rolnictwie. Przedstawiono w nim, w jaki sposób zintegrowane systemy GIS pozwalają planować produkcję rolną i zarządzać nią, wspomagać planowanie przestrzenne, a także jak ważna jest ich rola w dostarczaniu użytecznych informacji odpowiednim organom państwa. Scharakteryzowano podstawowe obszary zastosowań GIS oraz pokazano praktyczne przykłady ich wykorzystania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 451-462
Keywords: technologie informacyjne; systemy informacji przestrzennej; GIS