Budżet zadaniowy jako instrument rachunkowości zarządczej w administracji centralnej - Borowiec, Leszek (Performance Budgeting as an Instrument of Management Accounting in Central Administration, 2009)
W artykule przedstawiono budżetowanie zadaniowe jako podstawowy instrument rachunkowości zarządczej w administracji centralnej. Obejmuje ona diagnozę funkcjonowania administracji, a także podkreśla potrzebę podejmowania działań innowacyjnych, w których rachunkowości zarządcza wraz z instrumentem jest podstawową metodą wspomagającą zarządzanie. Istnieje również wykaz instrumentów, które mogą być stosowane w rachunkowości zarządczej administracji zarówno na poziomie strategicznym jak i operacyjnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 40-50