Wykorzystanie Data Envelopment Analysis (DEA) do badania relacji nakłady-efekty w publicznym szkolnictwie akademickim w Polsce - Ćwiąkała-Małys, Anna (Data Envelopment Analysis (DEA) Application to Study Input-Output Relation in Public Higher Education in Poland, 2009)
W artykule przedstawiono problem oceny efektywności instytucji publicznych na przykładzie szkolnictwa wyższego podległemu Ministerstwu Nauki i Szkolnictwa Wyższego (MNiSW). Badaniu poddano 59 uczelni wyższych i przeprowadzono je metodą Data Envelopment Analysis (DEA). Podstawowe dane pochodzą z przewodników "Szkolnictwo Wyższe MNiSW, danych statystycznych (GUS) i sprawozdań finansowych instytucji na rok 2006, które również zostały opublikowane w Monitorze Polskim В.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 67-82