Sprawozdania finansowe zakładu ubezpieczeń : kontekst informacyjny - Duda, Ryszard (Financial Statements in an Inssurance Company : Information Context, 2009)
Artykuł przedstawia i określa zakres sprawozdawczości zakładu ubezpieczeń na potrzeby organu nadzoru. Wyodrębniono dwie grupy sprawozdań – pierwsza dotyczy sprawozdań finansowych wymaganych przez prawo bilansowe, druga zaś sprawozdań finansowych określonych przez ustawę o działalności ubezpieczeniowej przeznaczonych tylko dla organów nadzoru.(fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 83-90