Wycena zapasów w controllingu - Dyduch, Alina (Assessment of Inventories in Controlling, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie wyceny zapasów na moment wprowadzenia do ksiąg rachunkowych i na moment bilansowy w ustawie o rachunkowości i MSR/MSSF. Szczególną uwagę zwrócono na koszt wytworzenia zapasów produktów, jego elementy proponowane w rozwiązaniach krajowych i międzynarodowych z zakresu rachunkowości, a także w ustalaniu kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych przez pryzmat ujęcia bieżącego i okresowego. Podkreślono znaczenie prawidłowo wycenionego kosztu wytworzenia zapasów w controllingu produkcji oraz controllingu materiałowym.(fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 91-98