Parametryzacja kosztów zadań publicznych w jednostkach samorządu terytorialnego - Dylewski, Marek (Parameterization of Costs of Public Tasks in Local Government Units, 2009)
W artykule przedstawiono niektóre problemy związane z modernizacją systemu planowania i kalkulacji kosztów w samorządach lokalnych. Głównym tematem dyskusji jest proces parametryzacji kosztów zadań publicznych i ich przygotowania do nowego systemu budżetowania modemu. Systemy rachunkowości i klasyfikacji budżetowej nie są gotowe do zaawansowanych systemów kosztorysowania i planowania w pierwszej instancji i dlatego księgowanie kosztów w oparciu o parametry wydaje się być właściwy sposobem do zwiększenia skuteczności w lokalnym sektorze publicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 99-106