Ośrodki odpowiedzialności w przedsiębiorstwach województwa warmińsko-mazurskiego - Dynowska, Joanna (Responsibility Centres in Enterprises in Warmia and Mazury Voivodeship, 2009)
Wdrożenie systemu kontroli, który jest oparty na zdecentralizowanym modelu zarządzania, wymaga istnienia ośrodków odpowiedzialności. Opracowanie przedstawia wyniki badania oceny wykorzystania ośrodków odpowiedzialności w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Badania przeprowadzonego wśród 169 firm zatrudniających ponad 50 pracowników i zlokalizowanych na terenie woj. warmińsko-mazurskiego. Natomiast prezentowane wyniki dotyczą tylko 59 przedsiębiorstw, które zdeklarowały stosowanie controllingu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 107-116