Płaszczyzny pomiaru i oceny dokonań szpitala w zrównoważonej karcie wyników - Kludacz, Magdalena (Perspectives of Measurement and Assessment of Hospitals in Performance Balanced Scorecard, 2009)
Ze względu na dużą złożoność problemów stojących przed kierownictwem szpitali konieczne jest strategiczne zarządzanie tymi jednostkami. Jednym z instrumentów strategicznego zarządzania jest zrównoważona karta wyników. Artykuł omawia zastosowanie zrównoważonej karty wyników w szpitalach w czterech perspektywach: finansowej, pacjenta, procesów wewnętrznych i rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 177-185