Ocena prawidłowości dokonywania wyceny usług medycznych w SP ZOZ - Kogut, Joanna (Assessment of Correctness of Cost Accounting of Medical Services in a Public Health Care Institution, 2009)
Dynamika zmian rzeczywistości gospodarczej wymusza na funkcjonujących w niej zakładach opieki zdrowotnej potrzebę wprowadzania ulepszeń w zarządzaniu nimi. W tym celu głównym czynnikiem staje się świadomość kosztów wynikających z prowadzonych usług opieki zdrowotnej. Głównym źródłem informacji o kosztach jest prawidłowo wykonany i sprawnie funkcjonujący rachunek kosztów. Stanowi on jeden z podstawowych elementów systemu informacji w zarządzaniu każdej jednostki. Celem artykułu jest próba oceny rachunku kosztów stosowanych przez wybrany szpital i możliwości wykorzystania informacji o kosztach w procesie ustalania cen usług medycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 193-202