Performance Prism jako innowacyjny system pomiaru wyników organizacji - Kowalewski, Marcin (Performance Prism as an Innovative Performance Measurement System of an Organization, 2009)
W artykule przedstawiono podstawy koncepcji Performance Prism jest bardzo nowatorskiego i ciekawego systemu pomiaru wyników. W Performance Prism najpierw analizuję się grupę kluczowych interesariuszy, a dopiero później formułuje strategię, która ma służyć kreowaniu dla nich wartości. Istnieje pięć podstawowych perspektyw w tym systemie: satysfakcja interesariuszy, udział interesariuszy, strategia, procesy i zasady.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 237-244