Manipulacje księgowe w zarządzaniu kosztami - Prymon, Krzysztof (Book Manipulations in Cost Management, 2009)
Celem powyższego artykułu było wskazanie możliwych w praktyce gospodarczej manipulacji księgowych, które mogą mieć zastosowanie w procesie zarządzania kosztami. Problemy te przedstawiono na przykładzie nie do końca przejrzystej różnicy między wydatkami na remont a ulepszenie środka trwałego. W każdym przypadku prac na majątku trwałym należy określić, co jest środkiem trwałym będącym obiektem prac i w odniesieniu do tego obiektu ocenić, czy wzrosła jego wartość użytkowa - przy czym ocena wzrostu wartości użytkowej odnosi się do środka trwałego jako całości i do jego wartości użytkowej z dnia przyjęcia do użytkowania. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 380-387