Klasyfikacja i ewidencja kosztów jakości usług medycznych - Zaleska, Beata (Classification and Register of Costs of Health Care Services Value, 2009)
Wysoka jakość usług ma ogromne znaczenie dla instytucji opieki zdrowotnej w przetrwaniu w wysoce konkurencyjnym rynku ochrony zdrowia. Zapewnienie jakości wiąże się z ponoszeniem kosztów. Właściwa klasyfikacja i ewidencja kosztów jakości umożliwia ich analizę i podjęcie działań przyczyniających się do poprawy funkcjonowania całego zakładu opieki zdrowotnej, a tym samym do satysfakcji pacjentów z przynależności do danego świadczeniodawcy. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 56, s. 434-441