Analiza rentowności produktów ubezpieczeniowych na przykładzie polskiego rynku w latach 2006-2008 - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (Profitability Analysis of Insurance Products for the Polish Market between 2006 and 2008, 2009)
Celem artykułu była analiza produktów ubezpieczeniowych pod kątem ich rentowności, a więc przychodów oraz kosztów, z którymi się wiążą. Materiał badawczy został pozyskany dzięki danym prezentowanym w raportach Komisji Nadzoru Finansowego, dlatego też przyjęty podział na grupy ubezpieczeniowe jest zgodny z ustawową klasyfikacją ubezpieczeń, jak również dane dotyczące przychodów i kosztów są takimi wielkościami, które przedstawiane są w sprawozdaniach finansowych. Okres badany to trzy lata, od roku 2006 do roku 2008. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 45-52