Modelowanie informacji kosztowej na poziomie zasobów w rachunku kosztów działań na przykładzie szkół wyższych - Klaus-Rosińska, Agata; Kuchta, Dorota (Modeling Cost Information at the Level of Resources Inactivity-Based Costing on the Example of Schools of Higher Education, 2009)
Aby istniała możliwość pozyskiwania informacji kosztowej i zarządzania nią na poziomie zasobów, konieczne jest utrzymanie pewnej konwencji w modelowaniu rachunku kosztów działań na tym poziomie. Celem artykułu jest omówienie kwestii związanych z modelowaniem informacji kosztowej w rachunku kosztów działań na poziomie zasobów. Autorki przedstawiają nomenklaturę związaną z pojęciem zasobu oraz omawiają trzy powiązane ze sobą wątki, a mianowicie: identyfikację zasobów, modelowanie pul kosztów reprezentujących zasoby, modelowanie przepływu kosztów pomiędzy zasobami. W artykule zawarto przykłady rozwiązań zastosowanych w trakcie implementacji ABC w szkołach wyższych, związanych z modelowaniem informacji kosztowej na poziomie zasobów. Przykłady te dotyczą uniwersytetów australijskich oraz Politechniki Wrocławskiej, gdzie w 2006 r. podjęto próbę wdrożenia rachunku kosztów działań na jednym z wydziałów. W artykule podjęte zostały próby: zdefiniowania nowych, przydatnych z punktu widzenia modelowania informacji kosztowej, pojęć takich jak: zasób pomocniczy, zasób docelowy, nośnik kosztów zasobów pomocniczych oraz przedstawienia możliwych relacji występujących w układach zidentyfikowanych zasobów. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 133-142