Wybrane problemy planowania i kontroli działalności zaplecza budowy - Kotapski, Roman (Planning and Controlling of the Contractor's Plant and Temporary Facilities, 2009)
Zaplecze budowy jest zróżnicowane i ma swoje uwarunkowania organizacyjne oraz sprecyzowane zadania do realizacji. W związku z tym trzeba dokonać identyfikacji przychodów i kosztów jego działalności, określić zasady rozliczeń pomiędzy zapleczem budowy a budową, opracować jego budżet. Nie należy również zapominać o systemie monitoringu zaplecza budowy. Elementem monitoringu będą narzędzia rachunkowości zarządczej, w tym adekwatny rachunek wyników, odpowiednie przekroje ewidencyjne przychodów i kosztów zaplecza budowy. Również muszą być spełnione odpowiednie warunki organizacyjne, aby można było skutecznie zarządzać zapleczem budowy w przedsiębiorstwach budowlano-montażowych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 163-172