Koszty jakości w rachunku kosztów cyklu życia produktu - Kowalak, Robert (Quality Costs in Life Cycle Costing, 2009)
Podczas podejmowania decyzji o produkcji nowego produktu, menedżerowie muszą przygotować obliczenia kosztów całego produktu. Do kosztów tych należą również koszty jakości, które określane są jako koszty ponoszone w związku z zagwarantowaniem i zapewnieniem zadowalającej jakości, a także straty ponoszone z powodu nieosiągnięcia zadowalającej jakości. Dotyczy to wszystkich trzech faz cyklu życia: przedprodukcyjnej, produkcyjnej i postprodukcyjnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 173-184