Koncepcja budżetowania obiektowego w metodologii rachunku marż pokrycia - Kujawski, Jarosław (Concept of Contribution Accounting-Based Object Budgeting, 2009)
W artykule opisano koncepcję budżetowania obiektowego w przedsiębiorstwie branży metalowej produkującym na indywidualne zamówienia klientów. Celem artykułu było zaprezentowanie modelu i koncepcji systemu budżetowania obiektowego zorientowanego kontraktowo dostosowanego do potrzeb średniej wielkości przedsiębiorstwa produkcyjnego. Koncepcję obiektową systemu budżetowania oparto na przedmiotowych (obiektowych) centrach zysku oraz podmiotowych centrach kosztów. Na szczycie hierarchii odpowiedzialności budżetowej umieszczono centrum inwestowania. Procedury przetwarzania danych o założeniach i standardach budżetowych, budżetach, wykonaniu i odchyleniach zaprojektowano w narzędziach MS Excel. Opisywane rozwiązanie skonstruowano dla potrzeb praktyki gospodarczej konkretnego przedsiębiorstwa. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 210-219