Kaizen costing w zarządzaniu wartością - modele ustalania redukcji kosztów - Masztalerz, Marek (Kaizen Costing in the Value-Based Management, 2009)
Celem artykułu było przedstawienie możliwości wykorzystania koncepcji rachunku kosztów ciągłego doskonalenia (kaizen costing) w procesie kreowania wartości przedsiębiorstwa. Prezentowane w artykule metody rachunkowe stanowią uzupełnienie modelu rachunku kosztów docelowych zorientowanego na kreowanie wartości, nazwanego przez autora modelem VBTC - Value-Based Target Costing. Model ten umożliwia wyznaczenie kosztów dopuszczalnych, tj. takich kombinacji kosztu zmiennego jednostkowego i okresowych kosztów stałych, które zapewnią osiągnięcie zysku docelowego, zdefiniowanego w kategoriach wzrostu wartości przedsiębiorstwa mierzonego albo metodą dochodową opartą na zdyskontowanych przepływach pieniężnych (zysk docelowy zdefiniowany jako NPV lub IRR), albo rynkową wartością dodaną opartą na zdyskontowanych wartościach zysku rezydualnego (MVA). Autor skupił się wyłącznie na kwestii ustalania docelowej stopy redukcji kosztów w modelu VBTC, a pomija problematykę szczegółowego budżetowania kosztów w systemie kaizen costing. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 287-298