Wielostopniowy i wielobokowy rachunek kosztów i wyników w ocenie efektywności jednostek badawczo-rozwojowych - Nóżka, Agnieszka (Multilevel and Multi-Structural Income Statement in Profitability Analysis for R&D Units, 2009)
W artykule omówiono jedno z najbardziej skutecznych narzędzi rachunkowości zarządczej - wielostopniowy i wielobokowy rachunek kosztów zmiennych. Model ten opisano, jako narzędzie planistyczno-kontrolne z możliwością wykorzystania w jednostkach badawczo-rozwojowych (JBR). Sposób konstrukcji tego modelu, stanowiąc jednocześnie rodzaj raportu na temat rentowności jednostki badawczo-rozwojowej, przedstawiono na przykładzie wybranego Instytutu Medycyny Wsi im. W. Chodźki (IMW).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 359-366