Wybrane zagadnienia pomiaru efektywności działań - Ossowski, Marek; Zackiewicz, Beata (Measuring the Activities Effectiveness - Selected Issues, 2009)
Celem artykułu był przegląd wybranych koncepcji i narzędzi efektywnego zarządzania działaniami. Omówiono dostępne metody pomiaru efektywności działań z perspektywy trzech ważnych aspektów tych działań: kosztów, czasu i jakości. Autorzy zwrócili uwagę w szczególności na takie narzędzia jak: miernik nazwany czasem krytycznym (Break-Even-Time BET), kompleksowe zarządzanie jakością (Total Quality Management TQM), analizę wartości (Value Analysis VA ), rachunek kosztów docelowych (Target Costing TC), budżetowanie oparte na działaniach (Activity Based Budgeting ABB), rachunek kosztów działań (Activity Based Costing ABC), zrównoważoną kartę wyników (Balanced Scorecarad BSC), przypominając o możliwych kombinacji i integracji różnych narzędzi z nowoczesnymi metodami zarządzania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 375-383