Budżetowanie - system zarządzania kosztami i wynikami w przedsiębiorstwie produkcyjnym - Urbanek, Mirosław (Budgeting - Costs and Profits Management System in a Production Factory, 2009)
W artykule omówiono budżetowanie jako skuteczne narzędzie zarządzania, umożliwiające precyzyjną kontrolę kosztów. Umiejętne zarządzanie wpływa bezpośrednio na zyski. Autor przedstawił i przeanalizował etapy procesu budżetowania oraz funkcje i zasady, które kontrolują ten proces. Sam proces budżetowania przedstawił na przykładzie zakładu produkcyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 458-467