Rozwój rachunku kosztów działań - Wierzbiński, Marcin (The Development of Activity Based Costing (ABC), 2009)
W artykule zaprezentowano trzy modele rachunku kosztów działań, w których stosuje się odmienne podejście do ujęcia i przedstawienia kosztów niewykorzystanych zasobów. W pierwszym modelu koszty niewykorzystanych zasobów są rozliczane na działania. W drugiej koncepcji koszty te szacuje się oddzielnie dla każdego rodzaju zasobu i nie rozlicza się ich dalej na działania. Trzeci model jest związany z nową koncepcją rachunku kosztów działań sterowanego czasem. Zdaniem autora, jedynie drugie i trzecie z zaprezentowanych podejść jest poprawne metodologicznie, jak również jest łatwiejsze do praktycznego wdrożenia w przedsiębiorstwie. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 58, s. 468-483