Stawka podatkowa w kalkulacji EVA w kontekście ogólnego modelu podatku dochodowego - Berent, Tomasz (Tax Rate Used in Calculation of Economic Income in the Context of a General Model of Income Tax, 2009)
Na potrzeby artykułu stworzono oraz szczegółowo przedstawiono ogólny model podatkowy, opisujący możliwie najszerszą klasę systemów podatku dochodowego, tak by mieścił w sobie system podatku zarówno od osób fizycznych, jak i prawnych. Celem artykułu było pokazania relacji pomiędzy tzw. efektywną stawką podatkową zysku operacyjnego ETRNOP (Effective Tax Rate On - ETR) a innymi, często z nią mylonymi, stawkami podatkowymi, stawkami nominalnymi, średnimi, efektywnymi, krańcowymi, średnimi krańcowymi. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 28-45