Metoda ustalania parytetu siły nabywczej walut - Bernaś, Bogumił (Method of Determining Purchasing - Power Parity, 2009)
Parytet siły nabywczej jest jednym z głównych kryteriów porównań poziomu życia w różnych krajach. Istnieje kilka metod określania go. Metoda zaproponowane w artykule jest oryginalnym rozwiązaniem problemu. Jej istotą jest porównanie cen towarów i usług na poszczególnych rynkach. Jakość prowadzonej analizy zależy jednak od uwzględnienia identycznych lub bardzo bliskich pod względem jakości i przeznaczenia produktów. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 46-53