Rodzaje i własności pojedynczych opcji kupna - Dziawgo, Ewa (Types and Properties of Call Single Options, 2009)
Opcje azjatyckie występują w obrocie na rynku pozagiełdowym i należą do klasy opcji egzotycznych. Charakteryzują się tym, że zapewniają strukturę dochodu odmienną od tej, którą otrzymać można z opcji zwykłych. Autorka przedstawił rodzaje opcji azjatyckich oraz przedstawiła analizę empiryczną kształtowania się cen opcji azjatyckich. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 186-201