Rynek kredytów hipotecznych a sekurytyzacja - Kalasińska, Magdalena (Mortgage Market and the Securitization, 2009)
Sekurytyzacja jest procesem, o którym mówi się dużo w ostatnich latach, szczególnie w odniesieniu do aktywów banku. Banki dostrzegły walory sekurytyzacji, dzięki temu prace nad implementacją sekurytyzacji w polskim systemie bankowym są coraz bardziej zaawansowane. Wiele polskich banków już miało okazję do korzystania z sekurytyzacji w zarządzaniu ryzykiem bankowym. Ze względu na dynamiczny wzrost ilości i wartości hipotek, polskie banki myślą o realizacji sekurytyzacyji w odniesieniu do tego rodzaju aktywów banku. Mogą już tworzyć odpowiednio duże i jednolite portfele kredytów hipotecznych dla sekurytyzacji. Polski rynek kredytów hipotecznych rozszerzył się w ostatnich latach tak dalece, że realizacja sekurytyzacji na tym rynku stała się nie tylko możliwa, ale również niezbędna. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 409-414